Väikeste sammudega, aga mõned suuremad ka

Eelmise aasta augustist saadik, kui tegin siia viimase postituse, on maamaja seis päris oluliselt edenenud.

Katus

Kõige suurem samm edasi oli siis, kui sai valmis katus. Katuseplekk sai peale ja töö meile üle antud 13. novembril. Plekksepp oli ka ise väga rahul tulemusega ja ütles, et tuli ülimalt korralik katus, mis peab vastu vähemalt 100 aastat.

Kui eelmises versioonis oli majal peaaegu algupärane kimmkatus (varasemalt laastukatus ja siis eterniit), siis seekord valisime materjalik plekkkatuse. Värviks tumedam hall.

Katusetööde algus aprillis 2022.

Katusetöödele kulus palju aega, sest välja tuli vahetada 8 sarikapaari, seejärel kogu katus uuesti soojustada, kõik katuseaknad asendada ning lõpuks ka plekk peale panna. See kõik võttis aega märtsist novembrini 2022 aastal.

Fassaad

Samal ajal oli maja välisfassaad (voodrilaud) eemaldatud, niiskust saanud soojustus välja võetud ning palgid kuivasid tuule ja värske õhu käes põlengust alates.

Nüüd aga, kui katus pea kohal, oli vaja ka maja kinni saada, et edasi liikuda nii sisetöödega kui fassaadi töödega. Esimeses järjekorras paigaldati vannitoale uus aken ja selle kõrvale esikusse uus välisuks – mõlemad olid põlengus kannatada saanud ning kasutuseks kõlbmatud.

Seejärel soojustati maja väljastpoolt, lisati tuuletõke ning paigaldati voodrilaud. Väine fassaad jäi sama, mis ka eelnevalt – püstise voodrilaua peal peened liistud. Kui maja väljastpoolt kinni, siis saime alustada sisetöödega.

Siin on näha uus värvimata vooder, värvitud ja päris tagaosas vana voodrilaud.

Esimesed sisetööd

Kuna põlengu lähiulatuses oli päris palju kuuma- ja tahmakahjustusi, siis otsustasime tellida liivapritsi puhastuse, et kõik määrdunud palgid uuesti puhtaks saada. Töömees, kes kohale tuli, oli asjalik ja töö kiire. Kuid paraku liivaprits kõiki tahmajääke ikkagi ei eemaldanud. Liivaprits tekitas puidu pehmemas osas sisse sooned ja puidu pealispind jäi reljeefne ning kirju. Puhtaks sai nö pehmem puidu osa. Pidime siiski kõik pinnad uuesti nurklihvijaga üle käima, et veidi paremat üldmuljet luua. Liiva oli palju, tolmu oli palju ja koristamist oli palju.

Selline nägi köök välja enne palkide puhastamist (vaata korstna kõrval soojamüüri pealset seina). Oktoober 2022.
Köögi sein, mis sai kuumakahjustusi aga mida liivapritsiga ei töödeldud. Näide palgist enne ja pärast nurklihvijaga puhastamist. November 2022.

Elekter

Kuna kogu vahelagi sai kustutusvee poolt üle ujutatud, siis tuli eemaldada kogu lae soojustus ja vedada uued elektrijuhtmed. Kui juhtmed veetud, sai paigaldada uue soojustuse, aurutõkkepaberi ning järgmise tööna ootab lagede laudistamine. Rehetoas ja tagatoas saame kasutada mõned laelauad, mis tervena laest alla võeti (paljud siiski läksid katki), köögis, esikus ja vannitoas aga tuleb uus materjal osta.

Vannituba

Vannitoast sai arvatavalt tulekahju alguse ja see ruum ka kõige enam kannatada. Õnneks on endiselt paigas minu enda pandud põrandaplaadid ja elektriku testimisi usaldades töötab tegelikult ka põrandasoojustus. See tähendab, et põrandasoojustuse elektrijuhtmed ei saanud kannatada ja neid saab kasutada.

Vannitoas eemaldasime aga kõik muu siseviimistluse, mis olemas oli. katki läks WC loputuskast, WC potile tuli kuuma tõttu sisse mõra ja samuti põles ära kraanikausi kapp koos tasapinnaga.

Vahepeal sai vannitoast ladu ja kolikamber.

Loomulikult tuli uuesti vedada kogu torustik dushi, kraanikausi ja köögi valamu jaoks. Need tööd tehtud, sai seina kipsplaat, mille kavatseme osaliselt plaatida ja osaliselt voodrilauaga katta. Mõnesse kohta tuleb ka niiskuskindel värv ja võib olla kuhugi ka väike tapeedilaik 😉

Vannitoa seinad on kipsplaadiga kaetud ja ootab järgmisi tegevusi. Märts 2023.

Järgmised tegevused

  1. Lagede viimistlemine – voodrilauad peitsida ja lakke panna
  2. Vannitoa plaatimine
  3. Esiku vaheseinad soojustada, voodrilauaga katta
  4. Elektritööd lõpetada (pistikud, lülitid jms)
  5. Krohvimistööd ja lubivärvimine (vaheseina vundament, reheahi)

Ootame kevadet, et lahti võtta veel selle majaosa väline voodrilaud, mille osas arvasime, et see vett ei saanud. Aga ilmselt siiski sai ja nüüd on kusagil niiskus sees. Laseme palgil suve läbi kuivada ja tuulduda ning siis tuleb ka sellele osale uus soojustus, tuuletõke ja vooder peale panna.

Kevadet ootab ka meie aed. Vahepeal on mu majaesine lillepeenar olnud pea 2 suve põlenud ehitusjääkide all ja loomulikult on seal vohamas naat ning muud tüütud umbrohud. Käed sügelevad juba selle järele, et peenar saaks taastatud ja malts välja kaevatud. Plaanisin nii, et kaevan üles kõik taimed, eemaldan naadi ja juured, ning seejärel uuendan paigutust ning harvendan ülekasvanud mättaid. Aga. Peenar on suur ja eks sellele kulub päris palju vaeva.

Kokkuvõtteks võib öelda, et asjad liiguvad. Igatsen väga selle järele, et saaks perega taas maal olla ja vaikselt omi asju seal toimetada.

Mul on plaanis meie järgmistest tegemistest siia logisid kirjutada ja kes tunneb, et tahab mõnel nädalavahetusel appi tulla, siis – oled lahkesti oodatud 🙂

Selle hunniku all on minu lillepeenar, mida kevadel päästma hakata.

Leave a comment