Suvi 2022 -> reis Poola vol 1

Aga mida sa inimesehing siis teed, kui ei saa veel oma palavalt armastatud maamajas suvitada ja suvi tahab tegutsemist?

Siis läheb uudishimulik maailma avastama.

2022 suve planeerides lootsime, et saame vähemalt kuu aega maal olla, teha haljastustöid (no meil kasvab see muru ja hein seal ikka rämeda kiirusega) ja ehk korra ka väljamaale lipsata.

Kaalumisel olid Prantsusmaa, sest sinna me tahtsime juba enne pandeemiat minna, ja Poola. Poola on tekitanud meis külastushuvi alles hiljuti. 25 aastat tagasi, kui ma esimest korda läbi Poola sõites Vahemere ääres reisimas käisin, oli see üks suur ja kole maa. Hall ja inetu (vabandan kõikide poolakate ees, kes end halvasti tunnevad). Polnud suurt põlemist sinna uuesti minna, tuleb tunnistada.

Aga see kõik muutus kahel põhjusel. Nimelt minu pinginaaber keskkooli ajast, Kristiina, oli seal mõned aastad tagasi stazeerimas ja ilusaid pilte väiksematest ning suurematest linnadest olen ma sotsiaalmeedias näinud ka teiste postitustes. Selle abil kadus hirm, et kõik on endiselt hall ja kole.

Kõige määravamaks sai aga see, et meie pere hinnangul ei ole Prantsusmaa meie raske tööga välja teenitud turisti panust (loe: raha) ära teeninud. Peamiseks ajendiks pettumus sealse riigipea jutupunktides ja liigselt malbes hoiakus ühe teatud agressiivse riigi suunas.

Poola seevastu on näidanud, et nad on maailma kõige empaatilisem riik nii poliitikute kui tavainimeste tasandil ning on valmis teiste ja enda vabaduse nimel püksirihma pingutama. Otsustasime siis toetada seda panust omapoolselt, läbi turismisektori.

Nii, see oli siis nüüd sissejuhatus.

Mõeldud-tehtud! Reisi ajaks planeerisime augusti esimese nädala ja 31. juulil startsime kodumaja eest Kaunasesse, kus asus meie esimene ööbimispeatus enne sihtriiki. Reisi pikkuseks oli planeeritud umbes 1 nädal, pluss sõitmise aeg.

Kohtade, mida külastada, valiku osas aitasid meid erinevad reisiblogid, samuti perepea töökaaslane, kes ise ka Poolas resideerub.

Lisan siia ka meie road-tripi kaardi ja olgu siis peamised sihtkohad ära märgitud ajalises järjekorras:

road-trip Poolas 2022

Lublin
Kazimierz Dolny
Sandomiers
Krakow
Wieliczka soolakaevandus
Zakopane
Chocholow
Auswitch-Birkenau muuseum
Wroclaw
Wroclawi loomaaed
Warssaw

1. august

LUBLIN

Ida-Poola kõige paremini säilinud vanalinnaga linnake, elanikke ca 350 tuhat. Vanalinn oli küll veidi räämas ja mitte täielikult renoveeritud, kuid see-eest oli seal palju päriselt vanu maju, mis olid säilinud vaatamata sõdadele. Neid siis taastatakse tasapisi.

Vaade lossile eest

Loss, mis asus väikese mäe jalamil vanalinna kõrval, oli armas ja üks vanemaid keskajast säilinud kuninglikke residentse Poolas.

2. august

2. august kulus Karkowisse sõtmise peale. Otsustasime seda aga teha pool-kasulikult ehk siis külastades teepeale jäävaid väiksemaid linnu. Nende linnade osas saime vihjeid kohalikult elanikult ja sinna välismaised turistid tihti väga ei satugi.

Kaks väikest linnakest Kazimierz Dolny ja Sandomiers. Ometi väga erinevad.

KAZIMIERZ DOLNY

Kazimierz Dolny on ajalooline linn Ida-Poolas, Lublini vojevoodkonnas Puławy maakonnas Visla jõe paremal kaldal. Ajalooliselt kuulub see Väike-Poola regiooni ja oli kunagi provintsi üks tähtsamaid linnu.

Pindala: 30,44 km²
Rahvaarv: 2607

Suurim õitsengu aeg oli linnal 16. sajandil ja 17. sajandi esimesel poolel tänu Visla jõel toimunud teraviljakaubandusele. Pärast seda, kui kaubandus kahanes, sai sellest majanduslik tagala ja see majandusarengu külmutamine võimaldas linnal säilitada oma renessansiaegse linnaplaani ja välimuse. Alates 19. sajandist on sellest saanud puhkusekoht, mis meelitab ligi kunstnikke ja suveelanikke.

Kazimierz Dolny’t peetakse Poola kunstikeskus. Peaaegu igal tänaval leidub galeriisid, mis pakuvad müügiks skulptuure, vitraaže, rahvakunsti ja kujutavat kunsti.

Pronkist koerakese kuju nina paitamine toob kaasa suure õnne ja kui samal ajal üks soov soovida, siis pidavat see täide minema.

SANDOMIERS

… on 23 863 elanikuga ajalooline linn Kagu-Poolas, mis asub Świętokrzyskie vojevoodkonnas (Püha Risti provints) ja on Sandomierzi maakonna pealinn. Sandomierz on tuntud oma hästi säilinud vanalinna poolest, mis on suur kultuuri- ja turismiatraktsioon. Varem oli Sandomierz mitte ainult Väike-Poola, vaid kogu Poola tähtsamaid linnakeskusi. See oli Poola krooni kuninglik linn ja piirkondlik halduskeskus hiliskeskajast kuni 19. sajandini.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sandomierz

Tegime tiiru vanalinnas ja keskväljakul ning sõime korraliku hilise lõunasöögi (toidust kirjutan edaspidi eraldi veidi pikemalt), kokku kohapeal viibimise aega ca 2,5 tundi. Ja edasi juba Krakowisse.

3. august

KRAKOW

Päeva alustasime hommikusöögiga hotellis ning suundusime kohe edasi Wieliczka soolakaevanduse muuseumi, mis asub Krakowist ca 15 km kaugusel kagus.

Päev oli väga palav. Piletid saime suht kiiresti, sest külastuse kõrghetke polnud veel saabunud. Ingliskeelsed giidiga grupid väljusid iga 30 min tagant ja saime täpselt 40 min oodata, et muuseumi pääseda. Kuigi kaevanduses pidavat olema jahe (14 kraadi sooja), siis ilmselt tänu palavale päeval seal siiski jahe ei olnud. Pakun et 18 kuni 20 kraadi sooja.

Meie giidiks oli Isabel, kes rääkis laitmatus inglise keeles ning viskas vahepeal nalja. Muuhulgas jagas ta meile mitmeid fakte, mida hiljem üle küsis. No et kas me ikka üleüldse kuulame teda.

Soolakaevanduses viidi meid 3. tasandile, mis asus 135 m sügavusel maa sees. Lähemalt saab lugeda kaevandusest siin: https://www.wieliczka-saltmine.com/

soolakaevanduse korrused, kuhu lubati turiste I-III

Kaevanduse külastamine oli tõepoolest üks selle reisi erakordsemaid elamusi. Soovitan kõikidel, kel pole klaustrofoobia kalduvusi, seda kunagi võimalusel külastada. Meie pere jäi väga rahule. Ainus hirmus moment minu jaoks oli külastuse lõppemisel liftiga tagasi üles sõitmine. Lift oli suur ja kolises parasjagu, aga 135 meetrit ta meid üles viis ja kõik oli kena.

Vast kõige enam jäid meelde kuidas olid maa alla ehitatud suured palkidest korruste konstruktsioonid, maa-alused kabelid koos soolast tahutud imeliste seinapannoodega, kus isegi tänapäeval pulmi peetakse ning erinevad väljapanekud sellest, kuidas alates 13. sajandist soolakaevanduses elati ja töötati. Sool oli vanasti väga hinnas ning töötamine soolakaevanduses auasi.

Tegime palju pilte.

Sellega lõppeb Poola reisikirja 1. osa.

Järgmises postituses juba lähemalt Krakowi linnast ja Zakopane külastusest.

Loe reisikirja 2. osa siin:

Ja 3. osa siin:

Leave a comment